
Pracovní plocha jednou z nejdůležitějších součástí kuchyně. Snad cokoliv, co v kuchyni děláme s ní nějakým způsobem souvisí a proto nás také nejvíce ovlivňuje. Pracovní plocha má několik velmi důležitých parametrů.
Výška pracovní plochy
Výška uložení pracovní desky by měla být zvolena tak, abychom se u ní cítili pohodlně. Přistoupíme–li k pracovní ploše, měl by být úhel, který svírá naše předloktí a paže jednoznačně tupý. Pokud si představíme, že budeme na pracovní ploše řezat, či například válet těsto, vždy by nám v této práci měla pomáhat především gravitace. Rozhodně bychom neměli být nuceni naše lokty zvedat, či oddalovat od těla. V každém interiérovém studiu bychom měli mít možnost vyzkoušet si odlišné výšky pracovních ploch u kuchyní. Nejobvyklejší jsou výšky 86-87 cm a 91-92 cm. Bohužel, mnohdy již projektant našeho domu nepřipouští, že by nám mohla vyhovovat vyšší varianta kuchyně a okna, která budou v budoucnu součástí linky navrhne nevhodně nízko. Nemusíme však propadat panice, protože stavební firma většinou dokáže v dílčích částech projektu provést obměny a usadit okna tak vysoko, aby to vyhovovalo požadované výšce pracovní plochy. Na tento fakt je však třeba stavební firmu předem upozornit.
Dřez je další důležitou součástí pracovní plochy. Měl by být vybrán tak hluboký, abychom se o jeho dno mohli pohodlně opřít hřbety rukou s nataženými lokty, aniž bychom se přitom hrbili.
Častou chybou bývá jeden i druhý extrém v uspořádání mycího centra. Pokud je dřez moc nízko a my se při umývání nádobí hrbíme, trpí naše záda i páteř se všemi dalšími následky (migrény, bolesti zad, skolióza). Pokud je mycí centrum příliš vysoko, což je aktuálně moderní a oblíbené řešení, dochází při mytí nádobí k přetěžování trapézových svalů. Pokud navíc takto zvýšenou pracovní plochu používáme i k běžné práci, je to pro naše šíjové svalstvo doslova pohroma. Častým následkem je bolest hlavy a šíje, které se můžeme volbou vhodné výšky pracovní desky snadno vyhnout.
V současné době je velmi moderní zařazovat do projektů kuchyně rozdíly ve výšce pracovní plochy. Kuchyni to činí zajímavější a originálnější. Tento módní prvek si samozřejmě můžeme dopřát, avšak vždy bychom měli uvažovat tak, aby pracovní plocha, na které budeme skutečně pracovat, měla optimální výšku. Totéž se týká dřezu, pokud jej chceme využívat k mytí nádobí (tato funkce se při pořízení vhodné myčky dostává do pozadí a dřez může sloužit převážně k napouštění vody a oplachování). Sníženou pracovní plochu (oproti ideální výšce) si můžeme dovolit v oblasti varného centra. Nižší uložení varné desky je k našemu tělu přátelské, protože při míchání obsahu hrnců nemusíme držet ruce ve výšce, která způsobuje jejich nedostatečné prokrvování a následně i bolest. Toto uspořádání však vyžaduje, aby pod varnou deskou nebyla umístěna trouba s klasickými rozměry. Nejzávažnější chybou bývá skutečnost, že varná plocha nad troubou má ideální výšku a ostatní pracovní plocha je vůči ní zvýšená.
Barva/osvětlení pracovní plochy
Přístup světla je velmi důležitý jak pro dobrou náladu, tak pro termoregulaci a zrakovou hygienu. Pokud nadměrně namáháme svůj zrak, může se u nás projevovat migréna, slzení očí a častá únava. Je důležité si uvědomit, že namáhání zraku způsobuje jak nedostatečné, tak přílišné světlo. Osvětlení pracovní desky, jejímž podkladem je bílá, nebo lesklá plocha by mělo být tlumenější, než je obvyklé. Zářivky, které jsou pod horní skříňky nejčastěji využívány totiž produkují velmi bílé světlo, které může v kombinaci se světlou pracovní plochou způsobovat silné oslnění.
Stejně tak významně jako pracovní deska do této korelace vstupuje obklad stěny, který máme při práci proti sobě. Módním, avšak našemu zraku nepřátelským prvkem je zabudování linie osvětlení bez odstínění přímo do samotného obkladu. Důležitý je také materiál obkladové desky. Jeho odlesky, či oslnění odrazem světla může opět způsobovat naši únavu, aniž si to uvědomujeme. Okna, která jsou moderní součástí koncepce kuchyně, musí být opatřena zastíněním, kterým si ve vhodné chvíli můžeme pomoci proti slunci. Mezi pracovní deskou a horními skříňkami by mělo být přibližně 50 cm prostoru pro pohodlnou práci a manipulaci s nádobím.
Horní škřínky
Horní skříňky jsou koncipovány především jako úložné. Měly by být tak vysoké, abychom vzhledem k naší tělesné výšce mohli využívat efektivně všechny prostory. Předpoklad, že si pro využití vysoko uložených poliček budeme brát stoličku je lichý. Stolička pak mnohdy zavazí a navíc se může stát nebezpečnou překážkou.
Spotřebiče
Uložení spotřebičů, zejména trouby, ve výšce není zbytečným luxusem. Přestože není zrovna předvánoční období, kdy je trouba maximálně vytížená, jistě oceníme, že se nemusíme při každém pohledu do trouby maximálně shýbat, či přidřepovat. Umístění mikrovlnné trouby by mělo být takové, abychom se neopařili, když z ní budeme vytahovat horký talíř plný polévky. Běžně se uvádí maximální výška uložení 150 cm, záleží samozřejmě také na tom, jak vysocí jsou členové naší rodiny.